|
17 stycznia 2017r.
Sukcesy naszych cukierników i piekarzy
Dnia 17 stycznia 2017 r. odbyły się eliminacje wielkopolskie do XXII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz.
Do turnieju zakwalifikowało się 14 uczniów w zawodzie cukiernik i 7 uczniów w zawodzie piekarz, z następujących szkół województwa wielkopolskiego: Zespół Szkół im. Adama Wodziczki w Mosinie, Zespół Szkół Nr 4 w Lesznie, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Grodzisku Wlkp., Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Franciszka Ratajczaka w Kościanie, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. Jana Pawła II w Krotoszynie, Zespół Szkół Usługowo – Gospodarczych w Pleszewie, Zespół Szkół Zawodowych Nr 2 im. Janusza Korczaka w Poznaniu, Zespół Szkół Zawodowych Nr 2 im. Powstańców Wielkopolskich we Wrześni.
Wielkopolską Komisję Turniejową XXII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz reprezentowali znani i cenieni specjaliści z dziedziny cukiernictwa i piekarstwa.
Uczestnicy turnieju wzięli udział w części teoretycznej obejmującej treści podstawy programowej dla zawodu cukiernik i piekarz (max. 30 pkt). Część praktyczna turnieju odbyła się dla cukierników w Cukierni – Kuczora, natomiast dla piekarzy w piekarni PSS „Społem”.
Przez 5 godzin uczniowie tworzyli prace inspirowane tegorocznym tematem przewodnim turnieju „W krainie dobranocek”. Cukiernicy musieli wykonać tort 1-piętrowy, figurki marcepanowe (2 x 2 szt.), ciastka bankietowe (2 x 5 szt.) i napis okolicznościowy z czekolady. Piekarze – eksponat artystyczny, chleb okolicznościowy, bułki poznańskie, chałki, rogale, plecionki, drożdżówki. Komisja turniejowa oceniała organizację pracy, wykonanie wyrobów oraz higienę i estetykę pracy.
SZCZEGÓŁOWE WYNIKI TURNIEJU
W zawodzie cukiernik:
- Wyniki z części teoretycznej:
- I miejsce - Kaczmarek Mateusz - 27 pkt - ZSP nr 3 Krotoszyn
- II miejsce - Bąk Adam - 25 pkt - ZSP Grodzisk Wlkp.
- III miejsce - Marciniak Klaudia - 22 pkt - ZSP Grodzisk Wlkp.
- Wyniki z części praktycznej:
- I miejsce - Bączkiewicz Wiktoria - 62,17 pkt - ZSZ Nr 2 Września
- II miejsce - Szubert Dominika - 61,71 pkt - Zespół Szkół im. Adama Wodziczki w Mosinie
- III miejsce - Karolczak Bogumiła - 61,67 pkt - ZSP Kościan
- Ostateczne wyniki:
- I miejsce - Bąk Adam - 83,57 pkt - ZSP Grodzisk Wlkp.
- II miejsce - Kaczmarek Mateusz - 81,86 pkt - ZSP nr 3 Krotoszyn
- III miejsce - Karolczak Bogumiła - 80,67 pkt - ZSP Kościan 4
W zawodzie piekarz:
- Wyniki z części teoretycznej:
- I miejsce ex aequo - Kuśnierek Marzena - 16 pkt - ZS Nr 4 Leszno
- I miejsce ex aequo - Linke Patryk - 16 pkt - Zespół Szkół im. Adama Wodziczki w Mosinie
- I miejsce ex aequo - Kalisz Oskar - 16 pkt - Zespół Szkół im. Adama Wodziczki w Mosinie
- I miejsce ex aequo - Haremza Krystian - 16 pkt - ZSZ Nr 2 Września
- Wyniki z części praktycznej:
- I miejsce - Kuśnierek Marzena - 64,83 pkt - ZS Nr 4 Leszno
- II miejsce - Linke Patryk - 60,67 pkt - Zespół Szkół im. Adama Wodziczki w Mosinie
- III miejsce - Kalisz Oskar - 42,33 pkt - Zespół Szkół im. Adama Wodziczki w Mosinie
- Ostateczne wyniki:
- I miejsce - Kuśnierek Marzena - 80,83 pkt - ZS Nr 4 Leszno
- II miejsce - Linke Patryk - 76,67 pkt - Zespół Szkół im. Adama Wodziczki w Mosinie
- III miejsce - Kalisz Oskar - 58,33 pkt - Zespół Szkół im. Adama Wodziczki w Mosinie
Gratulujemy naszym uczniom: Dominice Szubert z klasy III a ZSZ, Patrykowi Linke z kl. III a ZSZ i Oskarowi Kalisz z klasy III b ZSZ!
|
|